Centrul de informare al României la Universitatea de Stat din Comrat (video)

Centrul de informare al României la Universitatea de Stat din Comrat
Pe data de 17 iunie, curent, în incinta Universităţii de Stat din Comrat a fost inaugurat Centrul de Informare al României. La ceremonia de deschidere au participat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu; ambasadorul României în Republica Moldova Marius Lazurca; guvernatorul Unității Teritorial Autonome Găgăuzia (UTAG) din Republica Moldova, Irina Vlah; ministrul culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc;  vice-ministrul educaţiei al Republicii Moldova, Loretta Handrabura președintele Adunării Populare a UTAG, Dmitrii Constantinov şi rectorul Universității de Stat din Comrat, Zinaida Arikova. De asemenea, au asistat reprezentanți ai conducerii Universităților „Andrei Șaguna” din Constanța și „Dunărea de Jos” din Galați, cadre didactice și studenți ai Universității de Stat din Comrat, precum și un numeros public.

Spațiul pentru găzduirea Centrului a fost pus la dispoziție de Universitatea de Stat din Comrat, iar dotările au fost asigurate de MAE prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Zinaida Arikova, rectorul instituţiei, a adus mulţumiri, în mod deosebit, Guvernului României, Ministerului de Externe, Ambasadei României în Republica Moldova pentru deschiderea Centrului, subliniind importanța cunoașterii limbii române de către cetățenii din Găgăuzia.

În mesajul său, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că noul Centru își propune să facă accesibilă informația obiectivă, corectă, despre realitățile din România și să vină în întâmpinarea interesului arătat de numeroşi locuitori din Găgăuzia faţă de cunoaşterea mai bună a limbii române. Centrul va  deveni o platformă de sprijin pentru programe de specializare și perfecționare în limba română, pentru schimburi diverse între universități din România și Universitatea de Stat din Comrat, pentru stabilirea legăturilor între comunitățile locale din România și Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia din Republica Moldova.

Centrul de informare al României de la Comrat este o unitate de informare, promovare şi predare a limbii române şi a elementelor de cultură şi civilizaţie românească, fără personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii de Stat din Comrat.

Centrul are printre numeroasele atribuții, asigurarea condiţiilor didactice şi materiale pentru studierea limbii române de către studenţi, profesori şi publicul interesat din regiune; găzduirea unor evenimente culturale şi de diplomaţie publică şi culturală; promovarea culturală, educaţională şi turistică a României; informarea cu privire la principalele evoluţii din sfera socială, economică şi publică din România, inclusiv cele derivate din statutul României de stat membru al Uniunii Europene; sprijinirea Catedrei de Filologie Română din cadrul Universităţii de Stat din Comrat.

Видео с сайта gagauzmedia.md