RO
Luni, 18 Martie 2024 22:54

În memoria creatorului gramaticii științifice a limbii găgăuze Dr. Prof., Ludmila POKROVSKAYA

(18 martie 1925 - 7 octombrie 2009)
Moscova, 1960. Rezultatul cercetării finalizată (temă planificată)
privind gramatica științifică a limbii găgăuze (publicată în 1964)

Anul acesta (2024) se împlinesc 60 de ani de la publicarea monografiei științifice "Gramatica limbii găgăuze. Fonetică și morfologie" (M., 1964. 298 p.).  Această cea mai importantă lucrare științifică a lui Liudmila Pokrovskaia poate fi comparată cu o moștenire neprețuită, care este lăsată de generația mai în vârstă generației mai tinere, de părinți copiilor și nepoților lor. Noi, găgăuzii, am moștenit un dar spiritual, o sursă inepuizabilă de cunoștințe teoretice - gramatica științifică a limbii noastre materne. O persoană sprintenă și inteligentă, îndrăgostită de știință și de găgăuzi, cu un suflet rusesc rafinat și gânduri nobile – Liudmila Pokrovskaia ne-a lăsat această cupă plină, din care putem bea, lua, folosi, iar pușculița nu numai că nu se epuizează, ci, dimpotrivă, doar se umple și se îmbogățește. Generozitatea sufletului autoarei, talentul ei de cercetătoare, strădania spre perfecțiune, neoboseala în căutarea materialului lingvistic pentru argumentare, minuțiozitatea și scrupulozitatea în formularea concluziilor științifice sunt un exemplu pentru noi, pentru cercetătorii, scriitorii și poeții de astăzi, pentru toți găgăuzii și găgăuzii vorbitori de limbă găgăuză, despre cum trebuie să ne purtăm cu strămoșii, cu limba maternă, cu afacerea preferată.... Cercetarea continuă a limbii găgăuze, studierea și perfecționarea ei, predarea și comunicarea în limba maternă arată, pe de o parte, respectul de sine al poporului pentru sine, loialitatea față de tradițiile strămoșilor săi, care au păstrat pentru noi limba maternă, iar pe de altă parte, o atitudine demnă față de memoria celor care ne-au dăruit această bogăție științifică - cercetători, descoperitori științifici care au descris lumii limba găgăuză. Trebuie remarcat faptul că în ultimii ani studiul științific al limbii găgăuze a avansat în unele domenii ale lingvisticii (există publicații de fonetică, se dezvoltă probleme aplicative de morfologie și sintaxă, se studiază lexicul și se dezvoltă lexicografia, se publică lucrări care reflectă istoria limbii noastre). Funcțiile limbii găgăuze se extind în mass-media, în viața socială și politică a UTA Găgăuzia, în sfera culturii și educației... Proiectând celebra frază "Dacă limba trăiește, națiunea trăiește" asupra realităților noastre, putem spune: limba găgăuză trăiește și se dezvoltă, ceea ce înseamnă că și memoria Prof., Doctor in Filologie Ludmilei Pokrovskaia este vie!!!

Ivanna Bankova, Doctor în filologie, Conferințiar-universitar a Catedrei de filologie și istorie Găgăuză a Universității de Stat din Comrat.