Инновационный Инкубатор  Moodle KDU Центр непрерывного образования    
RO

Catedra economie

 

CURAXINA SVETLANA
Șeful departamentului, doctor în economie, conferințiar universitar.

Detalii de contact:
Adresa: Republica Moldova, Comrat, str. Galatțana, 17
Tel: (+373298) 23980 Fax: (+373298)2-34-81.
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

I. MISIUNEA

Misiunea Departamentului de Economie are ca scop dezvoltarea și menținerea unui nivel ridicat de educație și cercetare universitară în domeniul economiei, managementului și comercializării Republicii Moldova. Implementarea cu succes a misiunii este determinată de promovarea cooperării efective a cadrelor didactice cu comunitatea științifică, introducerea și dezvoltarea programelor funcționale, profesionale de licență, programe de master și doctorat.

 

I. INFORMAȚII GENERALE

Departamentul de Economie a fost înființat simultan cu Universitatea Națională Găgăuză în 1991. La  vremea aceea purta denumirea ”  Departamentul de Economie și Științe Sociale și Umaniste “, primul șef al departamentului a fost Taushanji K.P. - doctor în economie .

Departamentul de Economie este unul dintre principalele unități educaționale și științifice care oferă predarea disciplinelor de conținut economic în cadrul programelor educaționale profesionale (specialități și specializări) ale Universității. Departamentul introduce în mod activ tehnologiile educaționale moderne inovatoare în procesul educațional,  efectuează cercetări științifice , organizează instruirea personalului științific și pedagogic.

Muncă considerabilă a fost investită în domeniul activităților didactice și  în domeniul cercetării  în formarea și dezvoltarea departamentului în persoana oamenilor de știință din Republica Moldova și anume : profesorul Orlov S.A., profesorul Onofrey A.Z., profesorul Parmakli D.M., profesorul asociat Z.N. Arikova, profesorul asociat Levitskaya A.P., profesorul asociat Genova S.I.

Departamentul participă în mod regulat la târguri și expoziții, inclusiv Expoziția Națională „Made in Moldova”, Expoziția - Târgul instituțiilor de învățământ din Comrat, expoziția națională INFOINVENT etc.

 

Membrii departamentului au primit diplome în mod repetat de către conducerea Republicii Moldova și a Autonomiei Găgăuze și au colaborat activ cu autoritățile pentru a îmbunătăți mecanismele de dezvoltare economică din  regiune .

Una dintre prioritățile departamentului este stabilirea și extinderea cooperării internaționale cu universitățile: Suedia, Italia, România, Portugalia, Franța, Slovenia, Finlanda, Marea Britanie, Ucraina, Turcia și Rusia.

Oportunitățile pentru profesorii și studenții departamentului  pentru a beneficia de stagii în străinătate - sunt oferite în principal datorită participării active a departamentului la proiecte științifice și educaționale, printre care se numără:

  • Iner- university Start-up ceners for stuents innovations development & promotion (2012-2015)530349 – TEMPUS FR-JPHES
  • Erasmus Mundus Broadening Educational Experiences ( EMBER )
  • Dezvoltarea infrastructurii de incubaatoare inovatoare INNOCENTER

Departamentul de Economie absolvă următoarele specialități ale primului ciclu de formare: „Marketing și logistică”, „Afaceri și management”, „Turism”.

În plus, există un program de master în specialitățile „Administrarea afacerilor”, „Managementul marketingului”, „Economia întreprinderilor și a piețelor industriei”, unde absolvenții primului ciclu de specialități economice și  specialități non-core  - își continuă studiile.

De asemenea, departamentul are studii de doctorat în specialitatea 521.03 „Economie în industrii și domenii de activitate”

Absolvenții de specialități și specializări ale Departamentului de Economie au cunoștințe fundamentale în domeniul economiei, managementului, marketingului și afacerilor.

Obiectele de activitate profesională ale absolvenților sunt diferite organizații din sfera economică, industrială și socială.

Departamentul este implicat activ în lucrări științifice cu studenții - Centrul de Studenți pentru Tineretul Inițiativ al funcțiilor „SCIM” din KSU  arată rezultate bune. Printre proiectele importante ale departamentului se enumeră concursul anual de idei inovatoare de afaceri, care permite studenților inițiativi să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale și oferă studenților contactul cu antreprenorii și potențialii angajatori din regiune.