КАФЕДРА РУМЫНСКОЙ И СЛАВЯНСКОЙ ФИЛОЛОГИИ
CATEDRĂ FILOLOGIE ROMÂNĂ ȘI SLAVĂ
BUN VENIT PE PAGINA NOASTRĂ!

Boicova Larisa dr., conf.univ.
Заведующий кафедрой
Лариса Васильевна Бойкова
Доцент, доктор филологических наук
Методист: Алёна Валерьяновна Старчук
e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
COMPONENȚA CATEDREI:
СОСТАВ КАФЕДРЫ:
Racovcena Tatiana dr., conf.univ. |
Cuțitaru Natalia dr., conf.univ. |
Mititelu Oxana dr., conf.univ. |
Dimitriu Carmen dr., lect.univ. (România) |
Botezatu Liubov dr.,conf.univ. |
Mutcoglo Galina drd., lect.univ. |
Nedu Liudmila drd.,lect.univ. |
Starciuc Aliona lect.univ. |
SPECIALIZĂRI:
Ciclul I
Ciclul II
Pentru profesorii /beneficiari din învăţământul preuniversitar din regiune sunt furnizate programe de formare profesională continuă/perfecționare:
0114.8 Limba și literatura română (alolingvi)
0114.9 Limbi și literaturi (bulgară)
Catedra de Filologie Română și Slavistică s-a reconstituit în anul 2019, ca urmare a unui amplu proces de reformă instituțională desfășurat la nivelul Universității de Stat din Comrat.
Fondată în 1991, Catedra a devenit o componentă structurală de bază a Facultăţii de Cultură Națională care asigură pregătirea universitară prin licență şi prin masterat a specialiştilor-filologi.
Vectorul primordial strategic al Catedrei de Filologie Română și Slavistică constă în menţinerea şi dezvoltarea ofertei educaţionale; pregătirea cadrelor calificate din domeniul general Ştiinţe ale educaţiei, domeniul profesional Limbi și literaturi, prin cercetare ştiinţifică, educaţie şi formare profesională.
Prin activitatea membrilor colectivului se urmărește asigurarea unui nivel înalt de pregatire a studentilor, în concordanţă cu standardele nationale si internationale, înzestrarea lor cu capacitățile și cunoștințele necesare integrarii active si eficiente în viata sociala si în profesiune.
Diversitatea cursurilor de limbă, literatură, didactică, lingvistică, istorie, teorie şi cultură literară, pentru ciclul I şi ciclul II de instruire universitară constituie fundamentul obligatoriu în baza căruia se efectuează pregătirea profesională cu diverse finalităţi.
Membrii Catedrei încearcă să îmbine armonios activitatea didactică cu cea de cercetare, iar principalele rezultate ale activităţii de cercetare a corpului profesoral- academic se materializează în publicarea articolelor ştiinţifice, în participarea la importante manifestări ştiinţifice, atât în ţară cât şi peste hotare. Catedra colaborează cu unităţile de profil universitare şi cu instituţii academice din republică și de peste hotare: România, Bulgaria etc.
Colaborarea cu profesorii din România, Bulgaria, prevede și un şir de activităţi instructive comune, şi anume:
- Schimb de experienţă privitor la modernizarea studiilor filologice, aspecteor didactice;
- Schimb de experienţă prin organizarea şi participarea la colocvii şi conferinţe;
- Schimb de publicaţii metodico-didactice şi ştiinţifice;
- Lucrul asupra unor publicaţii ştiinţifice şi didactico-metodice elaborate în comun de specialiştii ambelor universităţi;
- Realizarea în comun a unor cursuri şi programe de studii universitare etc.
Centrul de Informare al României este o platformă de sprijin pentru programe de specializare și perfecționare în limba română, pentru schimburi diverse între universități din România și Universitatea de Stat din Comrat. Dotările centrului au fost asigurate de MAE prin Departamentul Politici pentru Relații cu Românii de Pretutindeni. Activitatea Centrului de Informare a României constă în predarea limbii române studenţilor și cursanților, precum şi în organizarea de evenimente culturale.
Buna cunoaştere a stilurilor şi limbajelor profesionale, a limbii și culturii române, le oferă absolvenţilor posibilităţi largi de angajare în diverse instituţii din învățământul preuniversitar – în gimnazii, licee şi colegii, precum și la radio şi TV din regiune.
https://kdu.md/ro/structura-unversit-ii/facultati/facultatea-cultura-na-ionala/catedra-de-filologie-romana-si-slava#sigProId59a48dfb31