RO
Marți, 14 Mai 2024 21:57

Lecția deschisă a doctorului Onur Alp Kayabasi: istoria și cultura popoarelor turcice Hedrelez în centrul atenției la Biblioteca Turcă Tika Atatürk kütüphane

La data de 10.05.2024, în Biblioteca Turcă Tika Atatürk kütüphane, a avut loc o lecție deschisă susținută de profesorul invitat, doctorul Onur Alp Kayabasi (Universitatea Aksaray).

Lecția deschisă a fost organizată în colaborare cu Institutul Yunus Emre și Departamentul de Limbă și Literatură Turcă al Universității de Stat Comrat. Tema lecției deschise a fost: Originile tradiției popoarelor turcice Hedrelez. La lecția deschisă au participat consulul turc în Republica Moldova, domnul Adnan Hayal, adjunctul consulului general, Surayya Gülver, directorul Centrului de Cercetare Științifică al Găgăuziei (numit după Maria Marunevich), Irina Constantinova, profesori și studenți ai Universității de Stat Comrat, precum și profesori ai Liceului Teoretic Moldo-Turc "S. Demirel" din satul Congaz.

Lecția deschisă susținută de doctorul Onur Alp Kayabasi în Biblioteca Turcă Tika Atatürk kütüphane a atras un interes semnificativ atât din partea cercetătorilor, cât și a publicului. Tema dedicată originilor tradiției popoarelor turcice Hedrelez a generat un amplu ecou, deoarece a examinat aspecte puțin studiate ale istoriei și culturii acestei largi grupări etnice. Prezența în sală a unor oaspeți de rang înalt, inclusiv a consulului turc în Republica Moldova, precum și participarea activă a profesorilor și studenților, atestă importanța și actualitatea temei, precum și interesul viu pentru dialog și schimbul de cunoștințe între diferitele sfere culturale și academice. Universitatea de Stat din Comrat beneficiază de participarea activă la programul de mobilitate academică și studențească Erasmus+.