RO
Duminică, 16 Iunie 2024 16:56

Studiul nivelului de integritate academică, efectuat pentru prima dată în universitățile din Republica Moldova, a fost prezentat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

În Republica Moldova, șapte instituții de învățământ superior au lansat la 3 iunie 2024 campania de informare "Toleranță zero față de corupție în universități". Scopul acestei acțiuni este de a reduce amploarea acestui fenomen în universități prin intermediul mecanismelor interne care promovează integritatea. Decizia a fost luată de administrațiile celor șapte instituții de învățământ după analizarea datelor unui studiu complex privind nivelul de onestitate academică, efectuat pentru prima dată în universitățile din Republica Moldova. Studiul a arătat că peste 46% dintre respondenți ar recomanda prietenilor sau cunoștințelor lor să studieze la universitatea la care sunt studenți, în comparație cu 13% care nu ar recomanda. În același timp, 58% dintre respondenți sunt complet mulțumiți de materialele didactice pregătite de profesori, iar 55% acordă note între 9 și 10 pentru interacțiunea dintre profesori și studenți în procesul educațional, în timp ce doar 29% dintre respondenți sunt complet mulțumiți de condițiile din cantine și doar 14% de condițiile din cămine. În ceea ce privește percepția plagiatului, a fraudelor și a corupției în învățământul superior, majoritatea studenților intervievați consideră că corupția este un fenomen foarte grav în procesul educațional în universități. Potrivit majorității studenților intervievați, cele două acțiuni cele mai grave care pot apărea în procesul de învățământ superior sunt hărțuirea sexuală a studenților și cumpărarea de diplome universitare. Reutilizarea aceluiași text propriu în diferite lucrări este considerată de respondenți o încălcare mai puțin gravă. "Salut decizia administrațiilor universităților de a lua în considerare rezultatele acestui studiu și de a începe un proces amplu de îmbunătățire a indicatorilor de integritate și de reducere a nivelului de corupție în universități. Studiul confirmă percepțiile existente în societate cu privire la deficiențele în asigurarea onestității și a integrității, precum și la un nivel destul de ridicat de toleranță față de fraude, mită și alte practici ilegale. Având un mecanism de asigurare a calității, universitățile pot garanta calitatea educației și pot spori încrederea tinerilor în faptul că pot obține o educație universitară bună în propria țară", a declarat Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun (conform moldpres.md/news). Studiul a fost realizat în perioada 2 februarie - 21 martie 2024 la comanda Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și a Agenției Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ). Eșantionul a fost format din 4209 de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu", Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă", Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. În total, la începutul anului 2024, aceste instituții de învățământ aveau 42 281 de studenți. Pe baza rezultatelor studiului, universitățile vor elabora planuri anti-corupție cu măsuri concrete pentru prevenirea acestui fenomen, inclusiv implementarea mecanismelor interne de raportare a unor astfel de încălcări, monitorizarea externă a examenelor etc. Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova va repeta studiul peste 12 luni, va achiziționa software național pentru combaterea plagiatului, va lega nivelul de finanțare al universităților de eforturile depuse pentru asigurarea integrității, va monitoriza constant implementarea planurilor aprobate de senatelor universitare, va desfășura campanii naționale de educație și de conștientizare pentru studenți și cadre didactice

Pentru a consulta rezultatele studiului, puteți accesa link-ul electronic: https://mec.gov.md/sites/default/files/sondaj-universitati_final_3.pdf