Инновационный Инкубатор  Moodle KDU Центр непрерывного образования    
RO
Marți, 25 Iunie 2024 10:11

INTERVIU ÎN CADRUL PROIECTULUI’ WP 2 PRIVIND PERSPECTIVELE TRANZIȚIEI LA TURISMUL VERDE CU REPREZENTANȚII SECTORULUI DE TURISM AL GĂGAUZIEI, MOLDOVA

Expertul de proiect din echipa Universitatii de Stat Comrat - partener al proiectului international ENRICHER hubs - proiect ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-2 doctor, conf. univ. Svetlana Ghenova, ca parte a implementarii sarcinilor proiectului pe WP2, a prezentat rezultatele interviurilor. Sondajul a fost realizat prin completarea unui chestionar elaborat în cadrul proiectului ENRICHER hub-uri și a presupus răspunsuri extinse la întrebările unui expert cu privire la situația din industria turismului din UTA Găgăuzia, Moldova în general, dificultățile și problemele cu care se confruntă operatorii de turism. și alți factori interesați în procesul de modernizare a sectorului turismului, în special în tranziția către turismul verde. Interviurile au fost susținute de reprezentanți ai industriei turismului, reprezentanți ai organelor guvernamentale a căror competență include aspecte legate de managementul turismului. Participantul la proiectul ENRICHER hubs a realizat 7 interviuri în cadrul WP 2, informații despre care au fost introduse în formulare de interviu tip model

Vera Garciu, managerul Centrului Regional de Informare Turistică al UAT Găgăuzia, evaluând situația din industria turismului, notează următoarele: „Vizite în satele ecologice ale UAT Găgăuzia unde turiștii pot afla despre cultura, tradițiile și modurile de viață locale, și participați la activități orientate către mediu, cum ar fi debarasarea sau îngrijirea terenurilor agricole: Satul găgăuz Besalma (UAT Găgăuzia) este unul dintre puținele din Republica Moldova unde s-au păstrat morile de vânt străvechi. În urmă cu două secole, în Basarabia existau 2.600 de astfel de mori. Astăzi pot fi văzute doar în câteva localități din Republica Moldova”

Vorbind despre perspectivele de dezvoltare a turismului verde, respondentul a atras atenția asupra următorilor factori: „Ne angajăm activ cu grupurile de inițiativă locală ale UAT Găgăuzia „ECO Bugeac”, ECO Düz Yalpugel, Găgăuz Koraflari și sectorul de afaceri pentru a înțelege ce fel de mediu. problemele și nevoile sunt cele mai relevante pentru regiunea UTA Găgăuzia; Studiem activ și apoi adaptăm practici internaționale de succes în domeniul eco-turismului și dezvoltării serviciilor de mediu pentru aplicare la nivelul UAT Găgăuzia: adoptăm experiență de la parteneri din România (ultimul exemplu de proiect: RO-MD Cross- Dezvoltarea Clusterului Vinoturismului de Frontieră Implementarea acestui proiect urmărește crearea unui cluster care să promoveze dezvoltarea turismului vitivinicol folosind principiile (afaceri-știință-educație), susținând cultura locală a regiunilor de graniță ale României și Republicii Moldova, dezvoltând. routere turistice viticole eco rurale, păstrând patrimoniul istoric»

Vorbind despre dificultățile cu care se confruntă turoperatorii din UTA Găgăuzia, Vera Garciu a remarcat că în UTA Găgăuzia dezvoltarea turismului verde este abia la început și, prin urmare, nu există infrastructură suficientă pe teritoriul nostru pentru a susține aceste tipuri de servicii de turism verde (noi abia încep să se dezvolte și să ofere trasee verzi, trasee de drumeții etc.)

Printre respondenți s-a numărat și Larisa, managerul Kara Gani, o mică cramă rurală turistică.

Crama Kara Gani este brandul cramei de familie cu caracter național din UTA Găgăuzia. Echipa cramei este angajată în cultivarea strugurilor și producția de vin, precum și în primirea turiștilor în gospodăria noastră etnică vitivinicolă (în limba română se numește „crîșmă”. Potrivit Larisei, „eforturile sunt concentrate pe crearea unor experiențe pozitive și prietenoase cu mediul turistic”

De asemenea, vorbind despre provocările în dezvoltarea turismului verde pentru mica cramă Kara Gani, Larisa a remarcat: „turiștii vin preponderent în sezonul verde în destinația turistică UAT Găgăuzia și nevoia constantă de atenuare a sezonului pe tot parcursul anului; este dificil pentru noi să implementăm conceptul de turism verde în activitatea noastră, deoarece o mare parte a turiștilor este foarte rar inspirat să se comporte sustenabil ca cei care aleg călătorii mai responsabile față de mediu; trebuie să ne gândim mereu la necesitatea de a inova în managementul durabil al deșeurilor și soluții eficiente energetic; trebuie să atragem în mod constant investiții pentru a dezvolta proiecte de infrastructură durabilă, inclusiv modernizarea spațiilor verzi și dezvoltarea energiei regenerabile; trebuie să dezvoltăm programe și activități care promovează conservarea biodiversității și protecția naturii în regiunile UAT Găgăuzia, Stepa Budjac”.

Universitatea de Stat Comrat a stabilit relații strânse de parteneriat cu fiecare dintre cei intervievați.

Pe baza celor șapte interviuri efectuate, au fost completate formulare de chestionar și transmise WP 2 al proiectului pentru analiză generală și concluzii. Rezultatele interviului au fost prezentate la întâlnirea partenerilor proiectului ENRICHER hub-uri din 17 iunie 2024, într-un raport al lui Giorgi Bregadze.

Proiectul „dEsigNing GREEN TourIsm Concepts Through LeaRning” (Dezvoltarea conceptelor de turism verde prin formare) (ENRICHER hubs - proiect) ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-2 a fost lansat la data de 1 ianuarie 2024, titularul proiectului este Universitatea de Științe Aplicate Haaga-Helia (Finlanda), coordonatorul internațional al proiectului este Nora Lappalainen, perioada de implementare a unui proiect de 3 ani.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană în cadrul fondului Erasmus+ CBHE.