Инновационный Инкубатор  Moodle KDU Центр непрерывного образования    
RO
Marți, 28 Noiembrie 2023 23:51

Trainingul „EDUCAȚIE IINTERCULTURALĂ ÎN CONTEXTUL PARTENERIATULUI UNIVERSITATE - ȘCOALĂ/GRĂDINIȚĂ – FAMILIE”

  La data de 24 noiembrie curent, în incinta Centrului de Resurse Didactice pentru Educație Interculturală (EIC), care a fost inaugurat și dotat cu sprijinul Fundației pentru copii Pestalozzi din Elveția în cadrul proiectului „Promovarea și dezvoltarea educației interculturale în formarea inițială a cadrelor didactice”, faza a II-a, coordonatorul național CE PRO DIDACTICA și implementat în parteneriat cu Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat „Gr. Țamblac” din Taraclia, s-a desfășurat Trainingul „Educație interculturală în contextul parteneriatului Universitate - Școală/Grădiniță – Familie” cu scopul optimizarării comunicării a cadrelor didactice, manageriale și a părinților din perspectiva promovării și dezvotării educației interculturale.

Evenimentul a reunit 26 de participanți, cadre didactice și manageriale, specialiști din diverse instituții de învățământ, unde studenții realizează practica pedagogică:   IP Gimnaziul, s. Tomai; IP LT „T. Zanet”, s. Congaz,  Școala de muzică pentru copii, mun. Comrat; IP Gimnaziul „S. Curoglo”, mun. Comrat;  Școala de muzică pentru copii, s. Cișmichioi ș.a.

La trainingul nomuinalizat cu cuvânt de salut către participanți și organizatori s-au adresat Cristina BUJAC, coordonator, Proiect EIC, CE Pro Didactica; Oxana CURTEVA, decan inter. Facultatea Cultură Națională; Daniela PREAȘCA, expert, Proiect EIC, CE Pro Didactica; Vitalie SCURTU, asistent Proiect EIC, Pro Didactica.

Din perspectiva dezvoltării interculturalității și a altor dimensiuni importante a „noilor educații” și a societății deschise, în vederea promovării păcii, toleranței, acceptării diversității culturale/etnice, respectării drepturilor tuturor, într-o manieră interactivă s-au reealizat activitățile sesiunilor, fiind axate pe subiecții învățării.

Formatorii, membrele echipei de proiect, conceptori de curriculum și ghid metodologic EIC, profesoare care predau discipline cu conținuturi interculturale: Maria IANIOGLO, dr., conf. univ.; Galina MUTAF, dr., lector univ., șef Catedra Filologie găguză și Istorie au împărtășit bune practici de dezvoltare a competențelor interculturale în colaborare cu cadrele didactice și manageriale, interesați de problematica diversității culturale.