Инновационный Инкубатор  Moodle KDU Центр непрерывного образования    
RO

Departamentul de formare militară

 

I. Informații generale

Departamentul militar se află în clădirea sport - complexului de pe strada Gavrilov 49.

Departamentul a fost fondat în baza  deciziei  Senatului  USC  în octombrie 2002 și a început activitatea pe  data de  1 noiembrie 2006.

Șeful Catedrei militare colonelul Rusu Andrei Ilici, colonel.

În timpul activității sale, la catedră au fost instruiți 1115 de persoane, care au obținut abilitățile necesare în gestionarea și organizarea luptei moderne în cadrul Secției. Toți absolvenții au primit titlul și funcția de comandant al secției de infanterie.

Înregistrarea la catedra militară se efectuează pe bază de voluntariat . În cadrul catedrei pot să urmeze cursuri de elevii de la orice Liceu din Republica Moldova- cu  formă  staționară, cât și cu frecvență redusă, după semestrului I al anului I de curs, precum și absolvenții   de coledjiu . Vârsta de până la 40 de ani. Particularitățile organizării instruirii la catedrele militare sînt stabilite de ministrul Apărării.

 

II. Activități didactice și metodice.

Activitatea didactico-metodică este concentrată pe pregătirea studenților pentru Apărarea Patriei lor, în conformitate cu programele aprobate de Ministerul Apărării al RM.

Curriculum-ul, împreună cu activitățile teoretice, sunt prevăzute și activități practice de executare a sarcinilor de foc din armele de foc, precum și aruncarea grenadelor de luptă la Centrul de instruire din Cahul. Organizarea și viața de zi cu zi a vieții armatei, studenții studiază direct în partea militară a dislocat în orașul Cahul. Toate activitățile practice se desfășoară în domeniul tehnicii de luptă și armamentului Armatei Naționale.

 

III. Baza tehnico – materială.

Catedra militară dispune de literatura militară necesară, postere de instruire, precum și machete de arme de calibru mic, aflate  în Armata Națională.  Există seturi complete de protecție chimică pentru a efectua activități practice de protecție împotriva armelor de distrugere în masă. Toți studenții sunt asigurați cu uniforme militare.

 

Componența departamentului:

Rusu Andrei - colonel, șeful departamentului militar al USC.

În 1987, a absolvit Școala Tehnică de Aviație Militară Kaliningrad din Kaliningrad. Din 1987 - 1992 a servit în diferite posturi în regimentul de aviație situat în regiunea Bryansk.

Din 1992 până în zilele noastre a fost membru al Armatei Naționale a Republicii Moldova. În prezent, este comandantul Centrului Militar al UAT Găgăuzia.

Topal Anatoly - rezervor de colonel, profesor al departamentului militar al USC, în 1983 a absolvit Școala Superioară de Frontieră din Moscova.

În 1993-1998 a servit în trupele de frontieră în baza unui contract în poziții oficiale.

În 1998-2015 a ocupat funcția de ofițer în Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

În prezent este primarul mun. Chadir - Lunga.

Daskalash Igor - locotenent colonel, profesor al departamentului militar al USC.

În 1986 a intrat în RSh. MV Frunze Chișinău. După ce a slujit în 1989, a intrat în hoarda de comandă a tancurilor militare superioare a gardienilor de la Kharkov. Colegiul Red Star numit. Consiliul Suprem al RSS SS ucrainean. După terminarea lui în 1993, a servit în diferite poziții în Armata Națională.

A fost comandantul Centrului Militar din Taraclia și Cahul.

În prezent, se află în funcția de centru militar adjunct al UAT Găgăuzia.

Manastyrly Grigory - maior, profesor al departamentului militar al USC.

În perioada 1987-1990, a fost absolvent al Școlii Republicane de Specialitate, numit după M. M. Frunze, cu studii aprofundate ale limbii ruse și pregătire fizico-militară la Chișinău.

În perioada 1990-1994 - cadet al Școlii superioare de comandă a tancurilor militare a gardienilor de la Kharkov. Consiliul Suprem al SSR din Ucraina, (din 02 până în 04.1993 - comandantul plutonului rezervorului de antrenament, regimentul tancului Nikolaev (r. Solyany, Ucraina).

În perioada 08.2012 - 05.2015, inspectorul departamentului de securitate la incendiu al Direcției pentru Situații de Urgență din Găgăuzia, Serviciul de Apărare Civilă și Ministerul de Urgențe al Republicii Moldova În prezent, șeful interimar al Serviciului de Prevenire al Direcției pentru Situații de Urgență din Chadyr-Lung al Direcției Regionale de Management al Urgențelor din UTA Găgăuzia GICH din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Kasym Oxana - asistent de laborator, metodolog al departamentului militar.