RO
Luni, 19 Februarie 2024 15:19

14 februarie - Ziua Națională a Lecturii în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a instituit în martie 2022 Ziua Națională a Lecturii, care se sărbătorește anual în primele zile ale lunii februarie și este dedicată zilei de naștere a lui Grigore Vieru, un cunoscut poet moldovean, autor de versuri de cântece, publicist și scriitor, ale cărui poezii au fost traduse în 30 de limbi ale lumii, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Cu ocazia zilei de naștere a lui Grigore Vieru (14.02.1935-18.01.2009), în biblioteca Universității din Comrat a fost organizat, în colaborare cu Catedra de Filologie Română și Slavă, un salon literar "Grigore Vieru - simbol și conștiință a neamului".

Dr. L.Botezatu, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Comrat, a povestit despre viața și modul luminos de creație al poetului, a citit poezii ale unor poeți celebri despre G.Vieru, precum și poezii de compoziție proprie despre el. Studenții Cazacu Vladlena, Caraiani Snežana, Morari Maria și Ikizli Dora au recitat poeziile "Vreau să te văd", "În limba ta", "Mă rog de tine", "Casa părintească". Publicului i-a fost prezentat un film documentar al Canalului 1 din Moldova despre ultimul concert al lui G. Vieru.

Personalul bibliotecii a pregătit o expoziție personală a lui G. Vieru.

La eveniment au participat studenții de la grupele RE-21, RA-23, IM-23, U-23, U-23 și cadrele didactice de la Catedra de Filologie Română și Slavă.