Инновационный Инкубатор  Moodle KDU Центр непрерывного образования    
RO
Marți, 26 Martie 2024 11:32

Prelegere publică "Despre noi direcții în studiile găgăuze" s-a desfășurat la Universitatea de Stat din Comrat

La 20 martie 2024 în sala de lectură a bibliotecii Universitatea de Stat din Comrat a fost organizată prelegerea "Despre noile direcții în găgăuzologie" de către Elizaveta KVILINKOVA, doctor habilitat în științe istorice, conferențiar (profesor asociat), etnolog, specialist în domeniul culturologiei și antropologiei culturale, autor de lucrări științifice și monografii despre istoria, cultura tradițională și folclorul găgăuzilor.

Elizaveta KVILINKOVA se ocupă de mai bine de 30 de ani de cercetări științifice în domeniul culturii spirituale tradiționale a Găgăuziei. Este autoarea a peste 400 de lucrări științifice și de popularizare a științei și monografii despre istoria și cultura poporului găgăuz. În colecția bibliotecii se află 15 monografii de autor, o colecție de cântece populare găgăuze compilate de Elizaveta KVILINKOVA, precum și o serie de cărți sub redacția sa, care sunt prezentate în cadrul expoziției.  De asemenea, publicațiile științifice ale Elizaveta KVILINKOVA sunt disponibile în biblioteca electronică de pe site-ul universității. În prezent, 35 de surse de informații pot fi găsite acolo.

Studenții, profesorii și oaspeții au aflat despre o astfel de direcție științifică în studiile găgăuze, pe care Elizaveta KVILINKOVA a dezvoltat-o, a justificat-o și a testat-o în practică ca etnoregionalism. Semnificația științifică a lucrărilor Elizaveta KVILINKOVA constă în faptul că pentru prima dată ea a luat în considerare diferite niveluri ale identității etno-culturale a găgăuzilor: etnic, religios, regional.

Din 2020 Elizaveta KVILINKOVA se mută în Belarus din motive familiale, unde va continua să lucreze în regiunea Găgăuză. Și, în confirmare, a prezentat noua sa monografie "Găgăuzii din Moldova și Belarus: fațete ale identității și strategia de autoconservare", Minsk (2023). Monografia este dedicată studiului fenomenului etniei găgăuze. Este primul studiu transdisciplinar în care etnia găgăuză este analizată în baza metodelor utilizate în etnologie, sociologie și științe politice. Această lucrare este prima în etnologia belarusă și în studiile găgăuze care analizează etnia găgăuză din Belarus. Este evidențiată contribuția găgăuzilor la dezvoltarea socio-economică a Belarusului. Versiunea electronică a fost deja încărcată în Biblioteca electronică a USC

Elizaveta KVILINKOVA i-a îndemnat pe toți, în special pe tineri, să nu-și uite rădăcinile, limba maternă, să studieze genealogia familiei lor.

Participanții la întâlnire și-au împărtășit impresiile, amintirile, au pus întrebări, au mulțumit pentru activitățile de cercetare, au urat sănătate și bunăstare.

Din partea administrației, șefa bibliotecii Janna Garcheva a prezentat o scrisoare de mulțumire, a mulțumit pentru contribuția științifică semnificativă la studierea culturii spirituale a găgăuzilor.

Elizaveta KVILINKOVA a prezentat cărțile sale studenților, angajaților bibliotecilor și muzeelor din Găgăuzia. Cei care au dorit au putut obține autograful savantului.

La întâlnire au participat studenți și masteranzi, profesori, angajați ai muzeelor și bibliotecilor din Găgăuzia.

Personalul bibliotecii a pregătit o expoziție personală cu lucrările Elizavetei KVILINKOVA.

 

 Biblioteca științifică a Universității de Stat din Comrat.