Инновационный Инкубатор  Moodle KDU Центр непрерывного образования    
RO
Luni, 23 Octombrie 2023 11:44

Conferința internațională "POGROMUL DE LA CHIȘINĂU – 120 de ani. Relevanța studiului și a memoriei istorice"

Conceptul conferinței

POGROMUL DE LA CHIȘINĂU – 120 de ani. Relevanța studiului și a memoriei istorice. 

 

Locul de desfășurare: Universitatea de Stat din Republica Moldova

Date: 15-16 noiembrie 2023

 

Scurt istoric 

În 1903, Pogromul ce a avut loc la Chișinău, a devenit pentru totdeauna cel mai mare eveniment marcant din istoria evreiască. În ajunul Paștelui, ziarul în limba rusă Bessarabets, condus de liderul naționalist Pavel Krushevan, i-a acuzat pe evrei de „calomnie de sânge”, susținând că aceștia au comis uciderea rituală a unui copil creștin. Ancheta oficială a dovedit vinovăția unei rude apropiate a copilului, dar era prea târziu, astfel că pe 19-20 aprilie a avut loc un pogrom (6-7 aprilie conform calendarului iulian) în care: 49 de oameni au fost uciși, 586 au fost răniți, o treime din toate casele și sute de magazine evreiești din Chișinău au fost distruse.

Moștenirea Pogromului de la Chișinău a fost enormă. Având loc într-o perioadă în care fotografia era în creștere, imaginile Pogromului au apărut în ziarele din întreaga lume, făcându-l printre primele acte de antisemitism violent fotografiate pe scară largă. Pogromul a adus conștientizarea internațională cu privire la persecuția evreilor din Rusia imperială, convingându-i astfel pe primii sioniști de importanța cauzei lor și de crearea mai multor organizații umanitare și de apărare evreiești. De asemenea, a dus la o emigrare pe scară largă din Rusia în alte părți ale Europei și atât în America de Nord, cât și în America de Sud.

Pogromul de la Chișinău din 1903, care a avut loc chiar la începutul secolului al XX-lea, a devenit un precursor înfiorător al Holocaustului.

 

Relevanța conferinței

120 de ani este deja un motiv și o dată semnificativă în iudaism și cultura evreiască. Moldova este o țară multinațională în care problemele de autoidentificare națională au fost întotdeauna relevante. Statutul Moldovei ca candidat la aderarea la UE a făcut ca discuțiile despre identitatea națională și valorile trecutului istoric să fie și mai actuale. Această conferință este o oportunitate de a face parte din discuțiile trecutului, prezentului și, în cele din urmă, viitorului evreiesc din Republica Moldova.

Această conferință va reuni cercetătorii și specialiștii profesioniști în istoria evreiască, muzeele, educația, prevenire și combatere a antisemitismului, conservarea patrimoniului și promovarea memoriei. Conferința va contribui la crearea unei rețele durabile de contacte profesionale și de consultantare, pe care Comunitatea Evreiască din Republica Moldova o va putea folosi pentru o serie de proiecte, precum Muzeul Național de Istorie a Evreilor din Moldova sau campania pentru strategia națională de prevenire a antisemitismului și de promovare a vieții evreiești.

 

Obiectivele conferinței

  • Înțelegerea analitică a evenimentelor istorice din 1903 și a consecințelor Pogromului, studiul patrimoniului la nivel național și internațional.
  • Perpetuarea memoriei și asigurarea unui impuls a practicii de marcare a datelor pogromului de la Chișinău la nivel național și internațional. Includerea pogromului din 1903 și a altor evenimente semnificative din istoria evreiască ca parte necesară și integrantă a istoriei naționale a Moldovei.
  • Includerea Pogromului din 1903 și a altor evenimente semnificative ale istoriei evreiești în expozițiile muzeelor și programele educaționale.
  • Definirea și înțelegerea interdisciplinară a naturii și a conexiunilor istorice dintre Pogromul de la Chișinău și Holocaust din Europa de Est.
  • Explorarea relevanței contemporane a istoriei Pogromului de la Chișinău (antisemitism, întărirea tendințelor naționaliste de dreapta în lumea modernă, teorii ale conspirației, știri false).
  • Studierea situației poporului evreu din Moldova în prezent, luând în considerare pașii practici pentru asigurarea protecției și dezvoltării vieții evreiești în Moldova de astăzi.
  • Crearea unei platforme pentru discutarea problemelor legate de Comunitatea Evreiască din Moldova.
  • Stabilirea conexiunilor durabile între Comunitatea Evreiască din Moldova și alte organizații și experți care ar putea sprijini comunitatea în proiecte viitoare. Dezvoltarea relațiilor mai strânse între comunitatea evreiască din Moldova și autoritățile guvernamentale, organizațiile internaționale și neguvernamentale din Moldova.
  • Dezvoltarea unei imagini pozitive a Comunității Evreiești din Moldova în interiorul țării și la nivel internațional. Plasarea cu fermitate Moldova pe harta evreiască a lumii și promovarea o mai mare conștientizare a importanței Moldovei pentru istoria evreiască mondială.

 

Formatul conferinței

Prezentări, discuții și evenimente culturale curente.

Program:

Panoul 1: Înțelegerea pogromului de la Chișinău din 1903 și a consecințelor acestuia.

Panoul 2: Reflectarea evenimentelor semnificative din istoria evreiască a Moldovei în cercetări și  expoziții muzeale.

Panoul 3: Rolul evenimentelor semnificative din istoria evreielor în programele educaționale.

Panoul 4: Recunoașterea și conservarea patrimoniului evreiesc.

 

Vă rugăm să confirmați participarea prin e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la 1 noiembrie 2023 cu indicarea numelui, funcției și datelor de contact.

 

Prev Next